Oto Yıkama

Otomobil temizliği her noktası ile dikkat, ustalık ve uzmanlık gerektirir. Kullanılması gereken ürünler, makineler ve tabi ki araç üzerinde uygulama yapacak çalışanların yeterliliği büyük önem taşımaktadır.


Oto yıkama uygulaması da büyük özen gerektiren bir uygulamadır. Belli aşamaları titizlikle yapılmalıdır, dikkat edilmesi gereken noktalar kesinlikle göz ardı edilmemelidir.


OTO YIKAMA ÖNCESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Araç yüzeyi dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Özellikle uzun yoldan gelen araçlarda sinek-böcek kalıntıları olacaktır. Bu kalıntılar şampuanla çıkmayacaktır. Özel sinek-böcek temizleyici kullanılmalıdır.


Yıkamada kullanılacak suyun kireci önemli bir kriterdir. Çok fazla dikkat edilmese de kullanılan suyun içindeki kireç araç yüzeyinde lekeler bırakabilir. Bu nedenle kullanılacak suyun kireçten arındırılması gerekiyor.


Araç üzerinde kullanılan şampuanın içeriği de çok önemli. PH seviyesi yüksek, kostik oranı fazla ürünler çok kısa sürede yüksek temizlik sağlıyor gibi görünse de araç yüzeyinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Plastik, nikelaj aksamlarda yanmaya yol açabilir, boyanın matlaşmasına neden olur. Bu nedenle kullanılacak kimyasal oto yıkama uygulamalarında büyük önem taşıyor.


Araç üzerinde folyo kaplama olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer araç üzerinden folyo varsa yapılacak uygulamalarda daha dikkatli hareket etmek gerekir.


Sıcak jantlara kimyasal ya da su sıkılmamalı, bir süre soğuması beklenmelidir.


OTO YIKAMA NASIL YAPILIR?

Araç yüzeyine basınçlı yıkama makinesi ile su tutularak araç kaba kirlerden arındırılır. Burada çok dikkat edilmesi gereken 2 nokta var.


Oto yıkama makinesi basıncı 100-150 bar aralığında olmalıdır.


40 santimetreden daha yakından araç yüzeyine basınçlı su tutulmamalıdır.


  • 10-15 santimetren daha yakın dikey uygulamalar mermi, yatay uygulamalar jilet etkisi yapar, unutmayalım! Araca ya da bir canlıya zarar verebilir.
  • Basınçlı yıkama makinesini asla bir canlıya tutmayalım, hayati tehlike oluşturabilir!
  • Araç yüzeyinde folyo kaplama varsa basınçlı suyun yakından uygulanması durumunda folyo yırtılabilir.

Kaba kirlerinden arındırılan araç yüzeyine köpük makinesi ile PH derecesi oto yıkama işlemi için uygun şampuan köpük olarak sıkılmalıdır. Köpük aracın tüm dış yüzeyini kaplayacak şekilde uygulanmalıdır. Aracın kirliliğine göre sünger yardımı ile köpük aracın tüm yüzeyine uygulanmalıdır.


Oto yıkama uygulamasında önemli noktalardan birisi de görünen kirler kadar araç yüzeyine yapışmış görünmeyen kirlerdir. Bunun için kullanılan şampuan kadar sürtünme kuvveti de uygulanmalıdır. Bu nedenle araç üzerine sıkılan şampuanın yanında sünger de kullanılmalıdır.


Aracın tüm dış yüzeyi kadar kapılar ve bagaj da açılarak iç kısımlar da şampuanlanmalıdır.


Oto yıkama uygulamasında çamurluk içleri, marşpiyeller atlanmamalıdır.


Sonrasında yine basınçlı oto yıkama makinesi ile araç yüzeyindeki şampuanlanan bölgeler durulanır. Burada basınçlı oto yıkama makinesinin tabancasını tutma açısı ve mesafesi önemli, buna dikkat!


Motor temizleme uygulaması oto yıkama uygulamasına dahil değildir. Bu nedenle oto yıkama uygulaması yapılırken kaput açılmaz.


Durulama işlemi sonrasında flaxiblade denilen özel silikon aparat ile araç üzerindeki su alınır. Sonrasında güderi ile aracın her noktasındaki nemli bölgeler silinir, kurulanır.


Silme aşamasında kullanılacak bezlerin seçimi çok önemli. Özensiz bezler ile yapılacak silme işlemi boya yüzeyinde çizikler oluşturacaktır. Dikkat!