Araba Nasıl Yıkanır?
Sürücüler yeni bir otomobil alırken performans kadar tasarım ve dış görünümü de göz önünde bulunduruyor.
Bu da estetiğe verilen önemin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Arabanızın pürüzsüz dış yüzeyi ve parlak boyası cazibesini her zaman korusun istiyorsanız sık sık yıkatmanız gerekiyor.
Oto yıkamalarda kullanılan sert fırçalara ve içeriği bilinmeyen kimyasallara güvenmiyorsanız arabanızı bizzat kendiniz yıkayabilirsiniz. Bu sayede hem paradan tasarruf edebilir hem de kirli gördüğünüz bölgelere ekstra özen gösterebilirsiniz. Araba nasıl yıkanır diye düşünüyorsanız başından sonuna tüm yıkama tekniklerini sizin için derledik.
Araba yıkarken nelere dikkat edilmelidir?
Arabanızı düzenli bir şekilde yıkama alışkanlığı kazanarak zorlu lekelerin neden olduğu maliyetli bakımları ortadan kaldırabilirsiniz. Göz kamaştırıcı ve temiz bir araba yıkama işlemini dikkatlice yapmalısınız. İşte arabanızı yıkarken atlamamanız gereken noktalar…
Başlarken;
- Aracı doğrudan güneş ışığı görmeyen gölgeli bir bölgede yıkamaya dikkat edin. Çünkü güneş ışığı yıkama sırasında yüzeyi erkenden kurutarak boya üzerinde lekelenmelere neden olabilir.
- Ön cam sileceklerini kaldırarak cam temizliği için gerekli hareket alanını sağlayın.
- Aracınızı yıkama işlemi için ihtiyacınız olan malzemelere ulaşabileceğiniz bir noktaya yerleştirin. Hortumla yıkama yapabileceğiniz bir su kaynağına yakın olmanız işinizi kolaylaştırabilir.
- Temizlik için gerekli olan araç yıkama deterjanı, birkaç kova, mikrofiber bez ve kurutma için gerekli havluları önceden hazırlayın. Lastiklerinizi temizlemek için büyük bir sünger ve sert bir fırça işinize yarayabilir.
- İkisi yıkama, biri durulama için toplamda üç kovaya sahip olmanızda yarar var. Su ve sabunla karıştıracağınız yıkama kovalarının birini lastikler, diğerini de araç gövdesi için kullanabilirsiniz.
- Yıkama kovalarına ekleyeceğiniz deterjan ve sabunların aşındırıcı içermediğine ve otomobiller için uygun olduğuna dikkat edin.
Yıkarken;
- Yüzeydeki kirleri gevşetmek ve yumuşatmak için ilk olarak aracın tüm yüzeyine hortumla su tutmalısınız. Suyun tazyik seviyesini mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışın. Aksi takdirde yüzey kusurlarına sebep olabilirsiniz.
- Yıkama işlemine tekerleklerden başlayın. Arabaların en kirli kısımları genellikle tekerlekler olduğu için daha temiz kısımların temizliğine geçmeden önce bu bölgeyi aradan çıkarmakta fayda var.
- Mikrofiber bezi veya yıkama eldivenini sabunlu suya daldırdıktan sonra daha önce suyla yıkadığınız boyalı yüzeyleri hafifçe ovalayarak temizleme işlemine geçebilirsiniz. Boya üzerinde çiziklere neden olmamak için fırça kullanımından kaçının.
- Aracın yüzey temizliğini yaparken yukarıdan aşağıya doğru hareket edin. Önce tavan kısmından başlayarak aracın etrafında birkaç kez tur atacak şekilde bölgeleri adım adım temizlemeye çalışın.
- Boya yüzeyine zarar veren kuş pisliği ve böcek kalıntıları gibi lekeleri giderirken ekstra özen gösterin. Bu lekeleri sertçe ovalamak yerine nemli veya sabunlu bir bezin altında bir süre beklettikten sonra nazikçe çıkarmalısınız.
- Yıkama eldivenini, süngeri veya bezi sık sık durulayarak içinde birikmiş kum ve toz parçacıklarından arındırın. Aksi takdirde topaklanmış kirleri araç yüzeyine tekrar sürerek boyaya zarar verebilirsiniz.
- Yıkamanın ardından küçük lekelerle karşılaşmak istemiyorsanız, bezle temizlediğiniz yüzeylerin ardından hortumla yıkama yapabilirsiniz. Havluyla kurutma aşamasına geçene kadar araç yüzeyini sürekli ıslak tutarak doğal kurumadan kaynaklanan yüzey lekelerinin önüne geçmek de mümkün.
- Araba yıkarken göz ardı edilen bölgelerin başında aracın alt bölümü geliyor. Özellikle tuza maruz kaldığında korozyon görülen bu bölgeye çeşitli açılardan hortumla tazyikli su tutarak kirlerden kurtulabilirsiniz.
Kurularken;
- Yıkama ve temizleme işlemi bittikten sonra kurulamanın da titizlikle yapılması gerekiyor. Islak yüzeyleri kurularken temiz ve çok sayıda mikrofiber havlu kullanmaktan çekinmeyin. Kurulama işlemini araç yüzeyinde hiçbir ıslak bölge kalmayacak şekilde yapmalısınız.
- Aracınızın yıkama sonrası daha parlak ve güzel görünmesini istiyorsanız, boya üzerine cila yapabilirsiniz. Araç yüzeyine zarar vermeyen balmumu cilaları tercih ederek hem boyayı güneşten koruyabilir hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
- Kurulamayı da bitirdikten sonra araç camlarını tekrar temizleyerek daha iyi bir görünürlük elde edebilirsiniz. Çünkü cam temizleyiciler su ve sabun karışımına göre daha etkili bir temizlik sunuyor.